I Södra Mellby ligger Arkitektens Vingård grundad av Sven Erik Borglund år 2009. Den ligger mitt i den sk. Tornquistzonen, en förkastningszon som sträcker sig hela vägen från Nordsjön till Rumänien.
Här i Södra Mellby har den skapat ett stenigt och kuperat landskap, där berggrunden ligger nära ytan och ger jorden sina unika mineraliska egenskaper. Det är en terroir som sätter tydliga spår i vinerna — friska, komplexa och med en karaktär som speglar platsen.
Men det är också en jord som kräver hårt arbete: när Sven Erik planterade sina 2 000 vinstockar, grävdes tonvis av sten upp och forslades bort för att bereda plats åt de späda plantorna.
I februari-mars förbereds vingården för den nya säsongen. Det städas och beskärs.
Det finns olika sätt man kan välja att beskära vinrankorna. De vanligaste är Pergola, vanlig i Venetien, där vinrankorna binds upp som ett tak. Gobelet, oftast vid äldre odlingar eftersom de inte går att maskinskörda, där rankan ser ut som en buske. Och enkel eller dubbel Guyot, vanlig över hela världen - och i Mellby.
Med dubbel Guyot ser rankan ut som ett T. Däremot vid en enkel Guyot (se bilden), vilken Arkitekten använde, har man tagit bort en ”överliggare”. Från ”överliggaren” växer sedan grenar ut rakt upp som druvorna växer ut från.
Vid beskärning med enkel Guyot klipper man först bort förra årets huvudgren, ”överliggaren”, som växte parallellt och från vilken de fruktbärande grenarna växte rakt upp. Sedan väljer man ett nytt skott från förra året som skall bli den nya ”överliggaren”. Detta skott böjs försiktigt så att det inte bryts och fästs horisontellt längs en tråd. Det blir årets fruktbärande gren. Alla andra skott och grenar tas bort för att styra vinrankans tillväxt och säkerställa god fruktkvalitet.
Sedan rensar man och klipper bort alla gamla grenar. Allt klipps ner i småbitar och återförs till jorden för att inget ska gå till spillo.
Sven Erik samarbetar med vinmakaren Jesper Friberg där han själv ansvarar för själva vingården och odlingen medan Jesper förvandlar druvorna till naturvin i vingårdens cave. Resultatet av detta arbete går att smaka: Jesper Friberg producerar sina naturviner både från Arkitektens Vingård och från andra odlingar i regionen. Sedan februari i år finns två av hans Mellby-viner på Systembolaget — "Skogsbryn" och "Urskog", som kan beställas i hela landet eller köpas direkt i butiken i Simrishamn.
Vi tänkte beskriva verksamheten i Arkitekten i tre artiklar:
- Den första som ni läser just nu om hur Sven Erik förbereder vingården inför
säsongen
- Den andra hur man arbetar i Arkitekten under sommaren
- Den tredje om skörd och vinmakning framåt sensommaren/hösten
Det blir fokus på Arkitekten och Mellby men också en del om vin generellt. Som bekant görs det vin inte bara i Södra Mellby…
Idag odlas åtta olika druvsorter på gården: Solaris, Rondo, Cabernet Cortis, Seyval Blanc, Siegerrebe, Pinot Noir och Orion. Vi kommer tillbaka till dessa senare när vi beskriver själva vinmakningen.
För Sven Erik och Jesper är hållbarhet och kretslopp centrala delar av arbetet. Varje år samlas rens och sly från gården, som tillsammans med en svampkultur får förmultna till näringsrik gödsel — en naturlig återföring av kraft till vinrankorna. Det är ett ständigt pågående arbete för att förbättra jordens struktur och skapa bästa möjliga förutsättningar för vinstockarna.
Och som sagt.
Och som sagt. Jesper och Sven Eriks Mellby-viner hittar du nu på Systemet!